Ervaringsverhaal

Onvergetelijke zeilavonturen voor Jing (15) en Gwenda 

Dat een visuele beperking geen belemmering hoeft te vormen voor een zeilavontuur, bewijzen de inspirerende verhalen van Jing (15 jaar) en Gwenda.

Jing (15): “Ik begrijp de voorzichtigheid.” 

Jing had zich voor 2023 een bijzonder doel gesteld: hij wilde mee op een driemaster naar de Cariben en weer terug. Extra uitdagend, want Jing heeft albinisme en een zicht van 6%. 

Mede dankzij de hulp van een Ambulant Onderwijs Begeleider (AOB-er) van Koninklijke Visio kon Jing toewerken naar zijn droom en deze waar maken: meedoen aan het project School at Sea. Zes maanden lang, 12.000 zeemijl, met zo’n 35 andere jongeren onder begeleiding de oceaan over. Op expeditie in verschillende landen en aan boord schoolwerk maken. Maar vooral levenservaring opdoen voor de rest van zijn leven. 

Lees hoe Jing zich met hulp van Koninklijke Visio voorbereidde op zijn droomreis.

https://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2023/
maart/jing-op-zeilreis-laten-zien-wat-mogelijk-is

icoon muisklik

Gwenda: “Een goede voorbereiding is het halve werk” 

Gwenda Wiersma is als echte Friezin vaak in en om het water te vinden; zwemmen, waterskiën, zeilen, ze draait haar hand er niet voor om. Zelfs haar visuele beperking weerhoudt haar niet. Gwenda heeft de oogaandoening Leber Congenitale Amaurosis. Dit is een zeldzame genetische oogaandoening die resulteert in ernstig visueel beperkt zicht, vergelijkbaar met het kijken door een nauw rietje. 

Eind 2023 ging Gwenda een nieuw avontuur aan, meevaren met de Clipper Stad Amsterdam op een reis van IJmuiden naar Porto. Het aanbod om mee te zeilen op de Clipper Stad Amsterdam bereikte haar via een oproepje op LinkedIn. Een medewerker Van Lanschot plaatste de oproep gericht op jongeren tussen de 18 en 27 jaar met verschillende culturele, sociale en economische achtergronden. Hoewel de uitdaging op zee voor iemand met haar ervaring in kleine boten een grote stap is, was ze vastbesloten om deze kans te grijpen. 

Lees hoe Gwenda zich voorbereidde op haar zeilavontuur.

https://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2023/
oktober/zeilreis-gwenda-clipper-amsterdam

Meer weten over diverse oog­aandoeningen?

Bezoek het Kennisportaal van Koninklijke Visio. 

Sporten als je slechtziend of blind bent?

Bekijk de Sport en bewegen pagina’s op het Kennisportaal van Koninklijke Visio

icoon muisklik