De inspirerende boodschap van Aysegül Karaca in documentaire “Dit is hoe ik het zie”

In mei 2023 ging de documentaire “Dit is hoe ik het zie” in première in bioscoop Vue in Hilversum. Een documentaire over het revalidatie-traject van theatermaker en actrice Aysegül Karaca, waarin ze haar visuele beperking onderzoekt en omarmt. Haar verhaal laat zien wat je in het leven kunt bereiken door te vechten, te vallen en op te staan.

Intensieve revalidatie

Aysegül revalideerde bij Visio Het Loo Erf, het enige revalidatiecentrum in Nederland waar mensen met een visuele beperking intensieve revalidatie kunnen volgen. Gedurende enkele maanden verblijven cliënten enkele dagen per week intern bij Visio Het Loo Erf voor een persoonlijk revalidatietraject. 

Keuze

Dertig jaar lang gaf Aysegül haar visuele beperking niet genoeg aandacht. Zij doet gewoon met alles mee. Totdat ze merkt dat het leven haar op dagelijkse basis teveel energie kost. Aysegül kiest ervoor om toch te gaan revalideren bij Visio Het Loo Erf. Ik had twee keuzes: zo doorgaan en waarschijnlijk niet oud worden, of mijn leven veranderen en echt genieten.” Dankzij haar traject heeft Aysegül geleerd zichzelf te omarmen en te houden van zichzelf zoals ze is. “Daar heb ik iets in overwonnen en dat resulteert in rust.” 

Geen spijt

“Toch heb ik geen spijt dat ik mijn visuele beperking heb verwaarloosd", vertelt Aysegül als wij haar vragen of ze dit traject niet veel eerder in had willen gaan. “Want nu kan ik me wel staande houden in een maatschappij die niet ingericht is voor mensen met een beperking.” 

Inspiratie

Met haar openhartige verhaal inspireert Aysegül veel andere slechtziende en blinde mensen. 

Bekijk de documentaire hieronder.