Ervaringsverhaal

Laura (9):
“Dankzij de beeldschermloep kan ik naar school in mijn eigen wijk” 

Laura (9 jaar) heeft achromatopsie, waardoor zij geen kleuren ziet, alleen zwart-wit- en grijstinten. Ook ziet Laura niet heel scherp, met een gezichtsscherpte van 0.12 (een normale gezichtsscherpte, al dan niet gecorrigeerd door contactlenzen of een bril, ligt tussen de 0,8 en 1,5). 

Eind groep 3 voor het eerst in aanraking met een beeldschermloep, op advies van haar ambulant begeleider van Koninklijke Visio. Dit blijkt een groot succes voor Laura. Alles wat op het digibord te zien is, is ook op haar loep te zien. Telkaarten aan de muur of een werkboek kan ze nu goed lezen door er met de camera op in te zoomen. En de gezichten van haar leerkracht en klasgenoten kan Laura nu ook beter zien, waardoor ze presentaties en gesprekken beter kan volgen. Op deze manier kan Laura gewoon naar school blijven gaan in haar eigen wijk, en vriendjes en vriendinnetjes maken in haar eigen buurt.

https://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2023/
september/dankzij-beeldschermloep-laura-regulier-onderwijs

icoon muisklik

Achromatopsie – als je de wereld in grijstinten ziet

Volledige kleurenblindheid wordt ook wel “achromatopsie” genoemd. Mensen met deze zeldzame oogaandoening, zien de wereld in grijstinten.

Meer weten over kleurenblindheid?

Bezoek het Kennisportaal van Koninklijke Visio:
Kleurenblindheid, wat is het en hoe ga je hiermee om?

icoon muisklik