Visio Kennisportaal bereikt mijlpaal met 10.000 maandelijkse bezoekers

Koninklijke Visio heeft een eigen Visio Kennisportaal met nuttige instructies en tips voor mensen met een visuele beperking en hun netwerk. In november 2023 werden voor het eerst meer dan 10.000 bezoekers in één maand verwelkomd. 

Een mooie mijlpaal voor dit platform voor zelfhulp voor slechtziende en blinde mensen dat sinds de livegang in 2017 al bijna 200.000 keer is bezocht.

Zo lang mogelijk zelfstandig

Mark Lanting, manager preventie & selfcare bij Koninklijke Visio, legt uit dat het doel van het platform is om mensen met een visuele beperking te ondersteunen bij alledaagse activiteiten: “Daarbij helpen wij hen om zo lang mogelijk zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen doen. Naast praktische hulp zoeken veel mensen naar informatie over mentale ondersteuning. Dat zie je terug in het feit dat “anderen laten ervaren hoe het is om slecht te zien” een van de meest geraadpleegde kennisitems is.”

Het is allemaal te vinden op het Visio Kennisportaal: van tips over het gebruik van computers, smartphones en andere ICT-hulpmiddelen tot onderwerpen over werk en studie, mobiliteit, persoonlijke verzorging en vrije tijd. Als gebruikers daarna nog vragen hebben, kunnen ze ook bellen met de helpdesk van het Visio Kennisportaal.

Robbert van der Starre krijgt als helpdeskmedewerker van het Visio Kennisportaal heel diverse vragen binnen. Robbert is zelf blind. Daardoor kan hij zich goed inleven in de hulpvragen van de mensen. “Zelfs ik met mijn ervaring als begeleider en ICT-kennis denk nog weleens: hoe zit dat ook al weer? Dan is het heel mooi dat je zo'n platform hebt waar je op terug kan vallen. Ik leer nog iedere dag.”

Van kennis- naar revalidatieportaal

Het Visio Kennisportaal is 6 jaar geleden opgericht om slechtziende en blinde mensen sneller en eenvoudiger te helpen. Dat moet ook wel, want naar verwachting zijn er in 2040 ruim 3 keer zo veel mensen met een visuele beperking als nu.

Mark Lanting: “We zien een verschuiving van het delen van kennis naar het bieden van de juiste middelen om je eigen hulpvraag te beantwoorden. Hiermee verandert het platform van een kennisportaal in een revalidatieportaal. Daarmee hebben bezoekers zelf de regie over wanneer, waar en hoe zij hun hulpvraag beantwoorden. Dat kan via zelfstudie, het lezen van een artikel of het terugkijken van een webinar. Het mooie aan het portaal is dat het altijd bereikbaar is zonder of met minimale inzet van een zorgprofessional. Hiermee maken we zorg eenvoudig toegankelijk voor iedereen die dat nodig heeft.”

Nieuwsgierig geworden naar het Visio Kennisportaal? Bezoek kennisportaal.visio.org