Veilig fietsen en autorijden met een visuele beperking 

Een visuele beperking is niet bij voorbaat een reden om te stoppen met rijden, of het nu gaat om rijden met een auto, fiets of ander vervoermiddel. Sommige slechtziende mensen krijgen echter ten onrechte het advies om terughoudend of voorzichtig te zijn met hun deelname in het verkeer. En dat is zonde, want zelfstandige mobiliteit is belangrijk om mee te kunnen blijven doen, voor sociale contacten of om in beweging te blijven.

Fietsen

Veilig en verantwoord kunnen fietsen is belangrijk voor de zelfstandige mobiliteit. Maar wanneer kun je als slechtziende fietser zelfstandig, veilig en verantwoord deelnemen aan het verkeer? Bart Jelijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deed hier samen met Koninklijke Visio onderzoek naar. 

Onderzoek “Veilig op de fiets”

Hoe slecht iemand ziet is niet altijd doorslaggevend voor verkeersdeelname met de fiets: hierbij spelen ook andere omstandigheden mee. Het doel van dit onderzoek was te bekijken wélke omstandigheden dit zijn, welke moeilijkheden slechtziende fietsers ervaren en hoe zij hun gedrag aanpassen om te kunnen fietsen. 

Bevindingen

Het onderzoek laat zien dat voor het gebruiken van de fiets niet alleen omgevingsomstandigheden (zoals de infrastructuur en verkeerssituatie), maar ook het zelfvertrouwen belangrijk zijn. In trainingen wordt nu dan ook meer aandacht besteed aan het vergroten van het zelfvertrouwen, naast het verbeteren van de fietsvaardigheden. Richtlijnen voor het zelfstandig fietsen moeten niet alleen gebaseerd zijn op de aard of de ernst van de visuele functiebeperking, want dit sluit veel slechtziende mensen onnodig uit van het fietsen. 

De kennis uit dit onderzoek helpt slechtziende mensen bij het (leren) fietsen en geeft Koninklijke Visio handvatten voor de optimalisatie van zijn fietsadvies en –training. 

Meer weten?

Lees meer over dit onderzoek op onze website
Bezoek ons Kennisportaal voor meer informatie over mobiliteit, fietsen en scootmobiel

Autorijden met hulp van AutO&Mobiliteit  

Koninklijke Visio is 25 jaar geleden begonnen met het revalidatieprogramma AutO&Mobiliteit, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, het CBR en het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. 

Via dit programma is het voor mensen met een visuele beperking soms tóch mogelijk om veilig auto te rijden, met goedkeuring van het CBR. Dat kan met kijkstrategieën (om een specifieke visuele beperking te kunnen compenseren), trainingen en hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een bioptisch telescoopsysteem. 

Meer weten?

Bekijk deze video voor meer informatie over AutOMobiliteit.
Bezoek ons Kennisportaal voor meer informatie over mobiliteit en gemotoriseerd verkeer