Ervaringsverhaal

Heleen (61):
“Ga niet achter de geraniums zitten” 

Vanaf haar zesde was Heleen al patiënt in het oogziekenhuis. Artsen vertelden haar ouders dat ze blind zou worden. Het was echter lang onduidelijk wat er mankeerde aan de ogen van Heleen. Er was toen nog niet zoveel kennis over maculadegeneratie als nu, Heleen vanaf haar twaalfde tot haar dertigste tussen wal en schip bleef hangen. 

Als Heleens kinderen nog klein zijn, gaat haar zicht sterk achteruit. Heleen zag vooral nog kleuren en grote vlakken, maar geen details meer. Dan wordt zij ook nog ontslagen door haar werkgever. Tien jaar lang zat Heleen niet lekker in haar vel, tot ze bij Koninklijke Visio terecht kwam. Ze kreeg hulp, en ook een blindengeleidehond. Nu geniet Heleen weer volop van het leven.

https://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2023/
juni/heleen-klom-ondanks-macula-uit-de-put

icoon muisklik

Macula­degeneratie –
veel voor­komend bij ouderen, maar ook bij jongeren 

Maculadegeneratie (MD) is een verzamelnaam van netvliesaandoeningen. Bij MD is er sprake van achteruitgang of degeneratie van het centrale deel van het netvlies, ook wel de gele vlek of de macula genoemd. Dit centrale deel van het netvlies bevat veel lichtgevoelige cellen die ervoor zorgen dat je scherp kunt zien.

Mensen met Maculadegeneratie ervaren vaak als eerst problemen bij het herkennen van mensen en bij detailwaarneming zoals lezen. Om details goed te kunnen waarnemen, ontstaat dan meestal een grotere behoefte aan licht. Maar licht, met name tegenlicht, kan als gevolg van MD ook als hinderlijk worden ervaren. Ook kun je last hebben van beeldvervormingen.

MD komt veel voor op oudere leeftijd. In dat geval heet het leeftijds­gebonden MD. Maar ook jongere mensen kunnen maculadegeneratie krijgen. Leeftijdsgebonden MD begint vaak rond het vijfenvijftigste jaar en kan zorgen voor snelle achteruitgang van het zicht (dit is het geval bij de natte vorm, waarbij abnormale bloedvaatjes onder de macula zorgen voor vochtophoping en bloedinkjes) of langzame achteruitgang (bij de droge vorm, waarbij het zicht verslechtert door de ophoping van afvalstoffen in de macula).

Meer weten over Maculadegeneratie?

Bezoek het Kennisportaal van Koninklijke Visio:
Macula degeneratie, wat is het en hoe ga je ermee om?

icoon muisklik