Ervaringsverhaal

Norah (13):
“Ik kan wel zien, maar mijn hoofd snapt het niet zo snel” 

Wanneer Norah 5,5 maand oud is, ontwikkelt ze een waterhoofdje. Ze wordt geopereerd, maar al snel merken haar ouders dat ze zich ineens een stuk minder snel ontwikkelt. Haar motorische ontwikkeling ging langzaam, maar ook haar oog-handcoo╠łrdinatie liep niet lekker. Ook valt het op dat Norah mensen niet aankijkt. Even wordt gedacht aan autisme, maar dan blijkt dat haar zicht het probleem is.

Ondanks de bril die Norah krijgt, is het moeilijk voor haar om zich visueel ergens op te focussen. Wanneer Norah 3,5 jaar oud is wordt het gezin doorgestuurd naar Koninklijke Visio, en volgt de diagnose CVI.

Lees in dit verhaal hoe Norah en haar ouders omgaan met Norah’s CVI.

https://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2023/
oktober/norah-(13)-heeft-cvi

icoon muisklik

Cerebrale Visuele Stoornis (CVI) – hoe dit je leven beïnvloedt 

Zien doe je niet alleen met je ogen. Ook de hersenen spelen hierin een belangrijke rol. Mensen met een Cerebrale Visuele Stoornis of “Cerebral Visual Impairment” (CVI) zijn slechtziend doordat hun hersenen de visuele informatie niet goed verwerken. Dit komt door schade aan of een abnormale ontwikkeling van delen van de hersenen. 

CVI is de meest voorkomende vorm van slechtziendheid bij kinderen. Mensen met CVI ondervinden vaak beperkingen en problemen in het dagelijks leven die zowel voor de omgeving als voor hen zelf lastig te begrijpen zijn. Er zijn verschillende vormen van CVI. Deze worden in deze video goed uitgelegd.

Meer weten over CVI?

Bezoek het Kennisportaal van Koninklijke Visio:
CVI beter leren begrijpen

icoon muisklik