Yvonne 

Yvonne en Lidy zitten in een huiskamer aan de tafel. Zij zijn in gesprek.

“Lidy wijst de weg”

Specialistische begeleiding heeft het leven van Yvonne de Pagter prettiger en zinvoller gemaakt. Als slechtziende tachtiger kan zij de digitalisering van de maatschappij niet altijd bijbenen. “Voor alle vragen die ik heb, kan ik terugvallen op Lidy.” 

“Lidy geeft me zin om door te gaan”, zegt Yvonne de Pagter (81) uit Voorburg. Sinds enkele jaren krijgt zij vanwege haar slechtziendheid specialistische begeleiding van Visio. Haar begeleider helpt haar actief te blijven en haar dagen in te vullen. “Mijn leven is prettiger geworden, meer zinvol. Lidy reikt dingen aan die ik zou kunnen doen. Ze heeft me bijvoorbeeld gewezen op Regiotaxi, waarmee je voor weinig geld kunt reizen. Een begeleidster prikkelt je, je krijgt een enorme verruiming van je wereld. Tenminste, als je het zelf wilt. Niet als je achterover blijft zitten.”

Actief
Yvonne leunt zeker niet achterover. Twee keer per week doet ze met een vriendin boodschappen, ze wandelt met vriendinnen en een buddy, en ze heeft elke week twee gymactiviteiten. Ze is al tien jaar actief bij de belangenorganisatie Stichting Voorall. Daarvoor test ze of gebouwen in Den Haag toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. “Dat is leuk om af en toe te doen. Je moet toch je dagen vullen.” 

Gespecialiseerd
Hoewel ze “een goed netwerk” heeft, biedt de specialistisch begeleider een houvast dat anderen niet kunnen geven. “Veel mensen weten niet hoe het is om slechtziend te zijn. 

“Met Lidy kun je heel goed praten, ook als je je verdrietig voelt. Ik kijk er altijd naar uit dat zij komt.”

Voor alle vragen die ik heb, en voor dingen die je doet op de computer, kan ik terugvallen op Lidy. Zij is gespecialiseerd en wijst de weg.”

Hulp regelen
De specialistisch begeleider regelt dingen zoals de Regiotaxi, maar ook hulp in de huishouding. “We bellen samen de gemeente, vullen de papieren in en zij zit erbij tijdens het bezoek van de gemeente. Toen ik mijn arm had gebroken, zei ze: “Je hebt nu echt wel zorg nodig om te helpen bij aankleden en haren wassen.” Dan schakelt zij de thuiszorg in. Als je er alleen voor staat en niet goed ziet, is dat heel moeilijk te vinden.”

Digitale zaken
Lidy biedt daarnaast hulp bij administratieve en digitale zaken. “De meeste betalingen gaan automatisch, maar soms is er een rekening en dan helpt Lidy met de betaling. Ik wil ook eens met haar uitzoeken waar ik eigenlijk allemaal op ben geabonneerd.” Op internet zoekt Lidy voor Yvonne gesproken boeken en assisteert ze soms bij bestellingen. “Ze heeft laatst een agenda met heel grote letters van World Wide Vision voor me besteld. De digitale wereld verandert zo snel, dat volg ik allemaal niet meer.”

Klik
Naast de praktische zaken heeft Yvonne steun aan de gesprekken met haar begeleider. “We praten over van alles. Het is wel belangrijk dat je een klik hebt. Met Lidy kun je heel goed praten, ook als je je verdrietig voelt. Ik kijk er altijd naar uit dat zij komt.”