Impact vanuit vitale netwerken

We zoeken actief naar de samenwerking met andere organisaties om cliënten en leerlingen integraal en op een duurzame manier te ondersteunen.

Meisje voorop en jongetje achterop een skelter. Zij lachen.

Onbeperkt spelen 

Kinderen met een beperking willen en kunnen ook buitenspelen! Ze willen klimmen, schommelen, lachen en samenspelen. Urenlang. Zij zijn er helemaal klaar voor. En Visio ook. Nu de speelplekken nog: negen van de tien speelplekken zijn helaas niet geschikt voor onze kinderen.

Jantje Beton, het Gehandicapte Kind, vijftig Beloftemakers, waaronder Visio, gaan dit veranderen. Wij bundelen de krachten om van speelplekken een plek te maken waar niemand wordt buitengesloten. Waar iedereen zich welkom voelt. Met de campagne “Onbeperkt Spelen” laten we speeltuinen, kinderen en ouders inzien dat spelen nog leuker is als iedereen mee kan doen.

Visio één van Beloftemakers van het SamenSpeelNetwerk
Om samenspelen voor kinderen met een beperking mogelijk te maken, is de hulp van organisaties nodig: van gemeenten, van maatschappelijke organisaties, van wetenschappers, scholen en bedrijven die speeltuinen aanleggen. Visio is één van de vijftig organisaties die zich heeft aangesloten en Beloftemaker is geworden. Dit houdt in dat Visio zich inzet om de belofte van SamenSpeelNetwerk te ondersteunen. Visio start met meedenken in het inclusiever maken van speelplekken in de regio Den Haag voor slechtziende en blinde kinderen. In gesprek met gemeenten en scholen maken we de speelplekken toegankelijk.

SamenSpeelNetwerk | Onbeperkt spelen
Onbeperkt spelen - Koninklijke Visio

Van (visuele) beperking naar mogelijkheid: sporten voor iedereen

De Paralympische Spelen waren afgelopen zomer een groot succes. Met maar liefst 59 medailles, waarvan 25 gouden plakken, eindigde Nederland als vijfde beste land. Dit Nederlandse succes inspireert kinderen met een (visuele) beperking om ook zélf lekker te sporten. Maar hoe ondersteun je een kind bij het vinden en uitoefenen van een passende sport?

Vanuit Visio stimuleren wij sporten en gezond bewegen. Het houdt kinderen mentaal fit maar het is soms best een uitdaging als je een beperking hebt. Ook zorgt sporten en beweging voor contact met leeftijdsgenoten. En kinderen worden uitgedaagd hun grenzen te verleggen. Zo vergroten ze hun zelfredzaamheid. Tal van voordelen! Daarom willen wij sporten en gezond bewegen voor iedereen toegankelijk maken.

Voor leerkrachten en trainers van sportverenigingen heeft Visio een speciale helpdesk. Onze professionals ondersteunen hen bij het sportonderwijs aan slechtziende en blinde leerlingen op reguliere scholen. Ook organiseert de helpdesk cursussen voor leerkrachten en/of kinderen rondom het thema sport en bewegen. Samen proberen we een antwoord te vinden op de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat slechtziende of blinde kinderen mee kunnen sporten op een reguliere club of school.

Thema's van het Visio Kennisportaal - Visio Kennisportaal

https://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2021/november/sporten-voor-iedereen-visuele-beperking

Jongen in skikleding. Op achtergrond sneeuw.

Samenwerking UWV en Koninklijke Visio

Op zich is het niet bijzonder dat UWV mensen als re-integratiebegeleider in dienst neemt. Wat het in dit geval wel speciaal maakt, is dat Michelle slechtziend is. Michelle kwam in 2018 in dienst bij UWV Sociale Medische Zaken in Breda. Haar manager Godelieve Kuijpers wil de aanstelling van Michelle tot een succes maken en klopte daarom met haar vragen over werken met een visuele beperking bij Visio Zicht op Werk aan.

De missie van Visio is om te kijken wat wél kan voor werknemers met een visuele beperking. Een van de eerste dingen die Visio voor Michelle heeft gedaan is een werkplekonderzoek. Doel is om de werkplek zo in te richten dat Michelle zo optimaal mogelijk kan werken en zo min mogelijk visueel wordt belast. Taken waarbij een slechtziende werknemer veel moet kijken, kosten namelijk veel extra energie.

Inzet van een jobcoach
Tijdens het traject is jobcoach Boudewijn van Zon van Visio ingezet. Hij ging met zowel Michelle als haar manager Godelieve in gesprek over de behoeften. Zoals wat Michelle nodig zou hebben om haar werk goed te kunnen doen en hoe het beste rekening te houden met haar belasting en energiebalans. Daarnaast ook hoe je daar als collega's mee omgaat, hoe je dingen afstemt of aanlevert, zodat je prettig en optimaal kan samenwerken.

De geleidehond op de werkvloer
Vlak nadat Michelle bij het UWV in dienst ging, kwam er een andere medewerker in dienst. Dat is Max, de geleidehond van Michelle. Max ondersteunt Michelle om naar kantoor te reizen, maar ondersteunt ook op de werkvloer. Naast zijn serieuze taak als geleidehond brengt hij ook veel gezelligheid en is daarmee een echte aanvulling op de werkvloer.

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en heeft Michelle een contract voor onbepaalde tijd. Hier is Michelle blij mee. En Godelieve heeft er een goede medewerker bij, die zich, op basis van eigen ervaringen, goed kan inleven bij re-integratievraagstukken. Een mooi resultaat als gevolg van de samenwerking tussen UWV en Visio, als expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.

Samenwerking slechtziende Michelle, UWV en Koninklijke Visio - Koninklijke Visio

Michelle met geleidehond Max. Op achtergrond het pand van UWV.

Vlak nadat Michelle bij het UWV in dienst ging, kwam er een andere medewerker in dienst: Max, haar geleidehond.