Betekenisvol voor onze cliënten en leerlingen

We kijken samen met de cliënt/leerling naar het hele leven en naar welke ondersteuning daarbij nodig is. We zoeken naar de juiste balans en samenhang in leefgebieden om meedoen mogelijk te maken.

De revalidatiegroep maakt voor Amra (15) hét verschil

Even buitenspelen en afspreken met vriendjes is lastig voor kinderen met een visuele beperking. Dat merkt ook Amra (15). Op de basisschool heeft ze moeite om contact te maken met haar goedziende klasgenootjes. De revalidatiegroep van Visio is precies wat ze nodig heeft. Ze maakt vrienden die haar begrijpen, heeft plezier en leert ontzettend veel nieuwe dingen. 

Na haar geboorte denken haar ouders en artsen eerst dat Amra blind is. Uiteindelijk blijkt ze het MIDAS-syndroom te hebben. Dit syndroom kan verschillende gevolgen hebben voor het lichaam. Amra heeft alleen last van haar ogen: “Mijn ogen zien er anders uit en ik zie maar twee procent. Hierdoor heb ik veel hulpmiddelen nodig. Maar verder ben ik gewoon een normale puber hoor.”

Van buitenbeentje naar beste vrienden
Amra ging naar een reguliere basisschool. Daar voelde ze zich anders dan haar klasgenootjes. “Andere kinderen gingen gewoon naar buiten, ik niet. Ik durfde toen ook niet goed contact te maken met goedziende kinderen. Ze hielden wel rekening met me. Maar ze wisten gewoon niet hoe het was. Dan vroegen ze of ik wilde afspreken. Leuk, maar dat was lastig voor mij. Ik sprong niet even op de fiets.”

Op school en daarbuiten miste Amra het contact met leeftijdsgenootjes. Ook haar ouders merkten dat. Daarom gaven ze haar op voor de doepraatgroep van Visio, een revalidatiegroep speciaal voor jonge kinderen. “Toen zat ik ineens tussen allemaal kinderen zoals ik. Ik leerde dat ik gewoon met leeftijdsgenootjes om kon gaan. Samen spelen en plezier maken. Maar ik kon ook praten over mijn onzekerheden. En leren van de ervaringen van anderen. Veel vriendschappen die toen ontstonden, heb ik nu nog steeds. Dat is heel hecht. We kennen elkaar door en door. Het is zo fijn om vrienden te hebben die mij écht begrijpen.”

Mezelf accepteren zoals ik ben
Nu Amra wat ouder is, zit ze in de jongerengroep. “Ik vind het steeds makkelijker om contact te maken met andere mensen. En elk jaar merk ik dat ik weer iets meer zelfstandig ben geworden. Vroeger voelde ik me echt een buitenbeentje. Het voelde alsof ik de enige was die anders was. Maar nu weet ik dat iedereen wel iets heeft. En dat is zo belangrijk om te weten voor mij. Het helpt mij om mezelf te accepteren zoals ik ben. Dat is voor mij het belangrijkste wat ik leer bij Visio. En dat ik me vooral niet gek moet laten maken door oordelen van anderen.”

Benen en schoenen van jongeren die buiten op een bankje zitten.

Amra: “Ik vind het steeds makkelijker om contact te maken met andere mensen.”

Kay Hendriks kijkt je lachend aan. Hij zit binnen op een bank.

Een mooie baan bij de recherche

Een mooie carrière in de bouwkunde, dat had Kay Hendriks voor ogen. Hij volgt de hbo-opleiding Vastgoed & Makelaardij en werkt daar hard voor. Rond zijn 24ste lukt het lezen niet meer zo goed. Kay volgt bij Visio Nijmegen een training in het gebruik van spraaksoftware. Tijdens zijn opleiding merkt hij echter dat het studeren ondanks het gebruik van de spraaksoftware, steeds lastiger wordt: “Ik realiseerde me dat taxeren veel te visueel is en dat je veel moet reizen voor dit beroep.” Hij stopt met de opleiding. 

Vooroordelen over intensieve revalidatie
Visio stelt Kay voor om intensieve revalidatie te gaan volgen. Na een eerste kennismaking zegt Kay de intensieve revalidatie af. “Ik had vooroordelen over slechtziende mensen. Ik had er niks mee en dacht: hier hoor ik niet tussen.” Een paar maanden en gesprekken met familieleden later gaat Kay toch voor revalidatie bij Visio Het Loo Erf. “De doorslag gaf een gesprek met een familielid waarin mij werd gezegd: ook al helpt het een beetje dan is het toch de moeite waard.”

Spraaksoftware en smartphone onmisbaar
Bij Het Loo Erf richt Kay zich samen met zijn trajectbegeleider vooral op de mogelijkheden hoe hij zijn carrière kan vormgeven. Wat kan wel? Hij leert beter met de spraaksoftware en zijn smartphone omgaan: “En bij ergotherapie heb ik tips en tricks geleerd en andere dingen 'gefinetuned'. Kleine verfijningen die het dagelijks leven makkelijker maken, zoals bij het koken eerst alles klaarleggen en alles snijden, gestructureerd in blokjes werken en tips voor contrastgebruik.”

Een nieuwe carrière
Het geluk lacht Kay toe wanneer hij op Het Loo Erf hoort over een vacature bij de recherche voor medewerker verhooruitwerking. De politie had aan Visio laten weten dat ze op zoek waren naar slechtziende collega’s, juist omdat slechtziende mensen veel met het gehoor bezig zijn. Op het moment dat Kay gaat informeren, zijn de vacatures vervuld, op één plek na. Dit blijkt vlakbij de woonplaats van Kay te zijn! Kay wordt aangenomen. Hij is inmiddels gestart bij de politie als medewerker verhooruitwerking. “Spannende verhalen uitwerken, is nu de beste en leukste baan voor mij.”

Nieuwe speelplaats Onderwijs Haren: Stenen pad, grasperkje en struiken.

Kom je buitenspelen? 

In 2021 is de speelplaats van Visio Haren vernieuwd en in gebruik genomen. En wat wordt er veel gespeeld! Er is echt voor iedereen iets te doen in de pauzes en tijdens de buitenspeellessen. Ook het samenspelen en uitbreiden van het speelrepertoire komt goed uit de verf.

Meisje met grote schep en zand.
Meisje rijdt met karretje over geleidelijn.
Jongetje zit op touw van een kabelbaan.
Lachend jongetje kijkt je aan. Hij houdt een touw vast.
Jongetje speelt met water en zand.
Kind klimt op houten klimwand.
Nieuwe speelplaats Onderwijs Haren: Linksachter groen gebied met gras en bomen, midden stenen pad, rechts voetbalkooi.