Juliano

moeder en zoon staan hand in hand

Moeder Jo Ann “Op al mijn vragen had Babette antwoord

Visio helpt niet alleen slechtziende en blinde kinderen, maar ook hun ouders. Hoe werkt dat? Moeder Jo Ann Tellis en maatschappelijk werker Babette van Nimwegen vertellen. 

“Ik denk dat ik zonder Visio in een depressie was geraakt”, zegt Jo Ann Tellis uit Rotterdam. Haar zoon Juliano (12) liep hersenletsel op door een aanrijding op het zebrapad. Sindsdien ziet hij niet goed meer. Zijn moeder kreeg veel last van schuldgevoelens. “Aan de ene kant wist ik dat het ongeluk niet mijn schuld was, maar ik gáf mezelf wel de schuld: had ik hem maar met de auto naar school gebracht, dan was het nooit gebeurd!” 

Verwachtingen bijstellen
Bij de verwerking van deze hartenpijn heeft Jo Ann veel gehad aan maatschappelijk werker Babette van Nimwegen. Het kind- en jeugdcentrum van Visio helpt niet alleen slechtziende en blinde kinderen, maar ook hun ouders. Het kind volgt een eigen revalidatietraject, de ouders krijgen aparte begeleiding. “Niet alleen het kind moet leren omgaan met een visuele beperking, maar ook de ouders”, vertelt Babette. “Je hebt vooraf verwachtingen van hoe je leven met je kindje eruit gaat zien. Als je kind slechtziend is, moet je die verwachtingen bijstellen. Ouders rouwen om het feit dat hun kind zonder goed zicht de wereld in moet treden.” 

“Het gesprek verliep veel fijner doordat zij weet wat er aan de hand is met mijn kind. Op al mijn vragen had zij een antwoord.”

Rouwproces
Rouwverwerking is dan ook een belangrijk element in de ouderbegeleiding. Voor Jo Ann was juist dit cruciaal. “Babette heeft heel veel naar me geluisterd, ik kon echt mijn verdriet kwijt. Ze zei dingen als: het is jouw schuld niet, het had ook op een andere dag kunnen gebeuren.
En ze raadde aan om op papier te zetten hoe ik me voelde. Wat ik nooit vergeet is dat ze zei: het is hetzelfde als wanneer iemand overlijdt. Ook dat heeft tijd nodig, ook dat moet je verwerken. Het was echt een rouwproces, en daar heeft zij in anderhalf jaar heel erg bij geholpen.” 

Antwoord op vragen
De deskundigheid van de Visio-medewerker maakte daarbij een groot verschil. Jo Ann had eerder een psycholoog bezocht, maar dat had niks uitgehaald. “Babette heeft als eerste heel goed uitgelegd wat mijn zoon nou precies heeft. Het gesprek verliep veel fijner doordat zij weet wat er aan de hand is met mijn kind. Op al mijn vragen had zij een antwoord.” 

Uitleg aan gezin
De maatschappelijk werker gaf op Jo Anns verzoek ook uitleg aan de andere kinderen in het gezin. Jo Ann: “Zijn broers en zus begrepen niet zo goed hoe het werkt in Juliano’s hoofd. Babette heeft ze dat laten inzien door middel van een PowerPointpresentatie, samen met een gedragswetenschapper van Visio. Zij lieten bijvoorbeeld een landkaart zien waarop geen steden staan maar ballonnen. Iemand zonder hersenletsel kan door die ballonnen heen kijken, maar iemand met hersenletsel ziet alleen chaos. Ze legden uit dat Juliano moe wordt, hoofdpijn krijgt en zich terugtrekt.’

Leren loslaten
Jo Ann vroeg Babette ook te praten met haar partner. “Hij is door het ongeluk overbezorgd geworden. Onze zoon mocht niks meer, terwijl die weer wou gaan fietsen en zijn leven oppakken.

“Het maatschappelijk werk van Visio heeft zoveel ervaring, dat je er alleen maar baat bij kan hebben.”

Babette heeft heel tactvol uitgelegd hoe ongezond het is om een kind te veel te beschermen. Dat deed ze door voorbeelden te geven en later ook onze zoon bij het gesprek te halen. Ze heeft mijn partner geholpen om te leren loslaten.” 

Praktische ondersteuning
Tussen de bedrijven door gaf Babette praktische steun, onder meer bij het regelen van begeleiding op school. “Ze had voor alles een oplossing”, constateert Jo Ann. Babette vertelt dat ze soms ook met ouders meegaat bij lastige gesprekken. “Bijvoorbeeld als de school adviezen niet oppakt. Ouders voelen zich door mijn aanwezigheid gesteund en ik kan de school voorlichting geven over de visuele beperking.” Zij helpt ouders ook bij de aanvraag van hulpmiddelen en andere praktische vragen. Kortom: “We doen eigenlijk alles om de positie van ouders sterker te maken.”

Alleen maar baat
Dat laatste kan Jo Ann beamen. Zij is blij dat ze de hulp van Visio heeft aangenomen. “Van tevoren dacht ik: er zijn al zoveel mensen om Juliano heen voor de revalidatie, ik heb eigenlijk geen zin in nog iemand erbij. Maar ik dacht: ik probeer het gewoon. En dat raad ik iedere ouder aan. Het maatschappelijk werk van Visio heeft zoveel ervaring, dat je er alleen maar baat bij kan hebben. Babette heeft ons nooit gezegd wat wij moeten doen, alleen maar op een liefdevolle manier geluisterd en geadviseerd.”